És possible donar-se d’alta com a autònom a través d’una cooperativa?
Preguntes freqüents dels treballadors autònoms
Publicado por rafae
jueves, 28 de abril de 2016 a las 19:44
Una altra de les formes jurídiques possibles per a poder desenvolupar un treball com a autònom és a través d’una classe de cooperatives: les Cooperatives de Treball Associat (CTA).
Este tipus de cooperatives tenen com a finalitat principal la de poder proporcionar als seus socis un lloc de treball directe a través de la cooperació amb altres socis cooperativistes. Una de les seues característiques fonamentals que les diferencia d'altre tipus d’entitats és: com les societats mercantils i les entitats en atribució de rendes, radica en el fet que en les Cooperatives de Treball Associat els socis poden triar si s’enquadren en la Seguretat Social dins del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) o, si pel contrari, prefereixen realitzar-ho en el Règim General. Esta elecció ha de quedar reflectida en els estatuts socials i afecta a tots els seus membres en conjunt, és a dir: o tots els socis s’enquadren en el RETA o tots ho fan en el Règim General, amb la possibilitat de canviar de règim cada cinc anys.
Una altra dada molt important a tindre en compte és el nombre de socis que es necessita com a mínim per tal de poder crear una cooperativa de treball associat. En este sentit, la normativa que ho regula és de caràcter autonòmic, i en el cas de la Comunitat Valenciana, en este moment segons el que es disposa en l'article 89.1 de la Llei 8/2003, de 24 de març, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana: «Per a constituir una cooperativa de treball associat serà suficient la presència de dos socis treballadors».
A continuació detallem altres de les característiques més importants que hem de tindre en compte si pretenem constituir este tipus de cooperatives:
- Els socis tenen dret a percebre retribucions a compte dels excedents de la cooperativa, que es coneguen com bestretes societàries.
- El Consell Rector podrà admetre la incorporació de nous socis, els quals en un primer moment estaran en situació de prova.
- És possible la contractació de treballadors per compte d’un altre, però el nombre d’hores a l'any que realitzen no podrà ser superior al 30 % del total d'hores anuals realitzades pels socis treballadors.
- El capital social de l’Entitat serà com a mínim de 3.000 euros.
- Els possibles litigis que en matèria de treball es poden suscitar entre la Cooperativa i els socis treballadors es resoldran segons el disposat en la Llei de Cooperatives, els Estatuts, el Reglament de Règim Intern i els acords adoptats pels acords socials de la cooperativa, així com pels principis cooperatius, on l’Ordre Social és la jurisdicció competent en el cas de contenciós judicial.
Per a finalitzar, cal indicar que les Cooperatives de Treball Associat ofereixen nombrosos avantatges de diversa índole: fiscalitat, seguretat social, subvencions, etc. que anirem desgranant a través d’emprenemjunts en els propers articles.
FONTS
- Pàgina web Ministeri de Treball i Seguretat Social
http://www.empleo.gob.es/es/Guia/texto/guia_2/contenidos/guia_2_7_1.htm
http://.empleo.gob.es/es/Guia/texto/guia_2/contenidos/guia_2_7_2.htm
- Llei 27/1999 de 16 de Juliol de Cooperatives
http://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-1999-15681
- DECRET LEGISLATIU 2/2015, de 15 de maig, del Consell, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
http://www.docv.gva.es/portal/ficha_disposicion_pc.jsp?sig=004535/2015&L=1
28/04/2016 19:44 | rafae
https://trabajadoresautonomos.emprenemjunts.es/?op=8&n=12330